Theremin III

Oživení. Než začnu navrhovat krabici na theremin, chtěl jsem vyzkoušet zda vůbec funguje. Místo antén jsem použil cca 50cm dlouhé dráty.

Změnou v osazování byl krystal. V původním zapojení je 7.3721MHz , dostupnější však je 7.3728MHz (ten jsem osadil).

Nahrál jsem program do arduina a čekal co se bude dít. Rozsvítila se zelená LEDka a na nic nereagoval. Pomocí tlačítka (stisk na 2sec) zahraje melodii a spustí se kalibrace. Paráda takže DA převodníky fungují 🙂

Při kalibraci je dobré mít puštěný sériový monitor, protože theremin vypisuje kalibrační hodnoty. Nejprve se kalibruje výška tónu (anténa) Výpis vypadá následně

Důležité je si všimnout střední frekvence na kterou se bude snažit kalibrovat tj. v mém případě 499171 a pod tím je rozsah ladění který mu umožňuje DA převodník MCP4922 v kanále A. Pokud kalibrační hodnota frekvence leží v rozsahu, tak automat najde žádanou hodnotu DAC.

Problém jsem měl s druhou anténou na hlasitost. Kalibrační frekvence byla mimo rozsah ladění a procesor se pro DAC převodník (MCP4922 kanál B) snažil dávat nesmyslného hodnoty. Kalibrace běžela 5 někdy 10minut a nic. Tak jsem prostudoval řádky programu a první co jsem změnil je

  • soubor “application.cpp” na řádku 420 je výpočet s konstantou původního krystalu po dělení 16
    původní řádek “q0 = (16000000/qMeasurement* 460765 );”
  • změnil jsem na “q0 = (16000000/qMeasurement*460800); // 7372800:16”

A nahrál jsem upravené do arduina a zkusil kalibraci. Kalibrační frekvence se mírně pohla, ale pořád jsem byl mimo rozsah. Proto jsem šel cestou úpravy HW. Frekvenci oscilátoru je možné změnit hodnotou kapacity C1 (pro výšku tónu) a C7 pro hlasitost. Nakonec jsem změnil C7 na hodnotu 470pF a kalibrace hlasitosti už proběhla bezproblémů.

Zkusil jsem pak funkce potenciometrů a přibližovat se k anténám, vše funguje. Reproduktory jsem kuchnul ze starých PC repráčků, zesilovač použiji ve tříde D modul PAM8403. Ještě dodělám DPS na korekce a celkovou hlasitost. Tak teď se vrhnout na obal.

Příspěvek byl publikován v rubrice Theremin a jeho autorem je quattrohaje. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář