Tužkový osciloskop

Delší dobu přemýšlím, že by se mi líbila taková trošku lepší logická sonda , když ladím nějaké své udělátko, tak abych viděl přibližný průběh signálu případně jaké napětí na dané cestičce (nožičce) je. Velký osciloskop je super, ale držet hrot na cestě a pak ladit něco na osciloskopu, je trošku někdy nepřejícné 🙂

Napadla mě nejprve taková myšlenka , něco jako dříve byla logická sonda, tak ji udělat trošku modernější a dát tam OLED displej. Nakonec jsem našel celkem zajímavý projekt na osciloskop https://www.instructables.com/id/Oscilloscope-in-a-Matchbox-Arduino/ . Je to přesně co jsem chtěl dělat, akorát se mi nelíbilo , že pro měření napětí a osciloskop jsou dva různé vstupy. Proto jsem spojil vstup voltmetru a osciloskopu do jednoho vstupu a ošetřil zenerovými diodami . Dále jsem vynechal logický analyzátor a přidal signální generátor pomocí modulu AD9833. Použil jsem Arduino Mini Pro.

Krabičku jsem zvolil z bukového dřeva

Dvě velké díry jsou pro tlačítka (udělal jsem z 6mm kulatiny, a stáhnul vršek na 4mm aby vznikl hmatník. Poté jsem hmatníky opálil horkovzduchem. Přední dírka je pro vstup šroubováku, na utahování (povolení) hrotu sondy. Nahoře jsou dvě dírky pro upínaní země a výstupního signálu. Napájecí konektor je klasický. Pro hrot, výstupní signál a zem, jsem použil kovový vnitřek konektoru PTR-500.

A takto to dopadlo

Příspěvek byl publikován v rubrice Tužkový osciloskop a jeho autorem je quattrohaje. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář